Θα σου πω κάτι που ίσως ακουστεί παράξενο, αλλά εκείνη η βραδιά ξεκίνησε από μια απλή αφορμή: ένα χαλασμένο κλιματιστικό. Ήταν Ιούλιος, η Αθήνα είχε μετατραπεί σε φούρνο και εγώ είχα κολλήσει σε ένα διαμέρισμα του τρίτου ορόφου που έμοιαζε με σάουνα. Η δροσιά είχε γίνει πολυτέλεια και η σκέψη μου ήταν κολλημένη σε μια παγωμένη μπύρα που δεν είχα στο ψυγείο. Το μόνο που λειτουργούσε ρολόι ήταν η κλεψύδρα της υπομονής μου. Είχα βγει νωρίτερα στο μπαλκόνι να πάρω ανάσα, αλλά ακόμα και ο αέρας ήταν βαρύς, σαν υγρό βαμβάκι. Εκείνη την ώρα, ξαπλωμένος στον καναπέ με ένα βρεγμένο πανί στο μέτωπο, άρπαξα το κινητό μου περισσότερο από απόγνωση παρά από ενδιαφέρον. Το σκρόλαρα νωχελικά, βλέποντας βίντεο με γάτες και συνταγές που απαιτούσαν φούρνο, ώσπου κάτι τράβηξε την προσοχή μου. Μια διαφήμιση με τιρκουάζ νερά, φοίνικες και μια αίσθηση δροσιάς που μου χάιδεψε νοερά το μυαλό. Ήταν τόσο παράταιρη μέσα στη μπόχα της ζέστης που γέλασα μόνος μου. Αλλά το γέλιο αυτό κράτησε λίγο, γιατί κάτι μέσα μου είπε «γιατί όχι;». Και έτσι, σχεδόν μηχανικά, πάτησα το link.
Δεν είχα ιδέα τι μου ξημέρωνε. Μπήκα σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα που έμοιαζαν να χορεύουν μπροστά στα μάτια μου. Τα γραφικά ήταν τόσο ζωντανά που σχεδόν μπορούσες να ακούσεις τον ήχο του κύματος. Εκείνη τη στιγμή, ξέχασα τη ζέστη. Ξέχασα τον ιδρώτα που έτρεχε στο λαιμό μου. Ξέχασα ακόμα και την ανάγκη μου να πάω στην κουζίνα για νερό. Ήμουν εκεί, ακίνητος, με τη λάμψη της οθόνης να φωτίζει το πρόσωπό μου, ενώ έξω η πόλη έβραζε. Άρχισα να πλοηγούμαι με μια αμήχανη περιέργεια, όπως όταν μπαίνεις για πρώτη φορά σε ένα νέο μέρος και δεν ξέρεις τι να πρωτοδείξεις. Έπιασα ένα παιχνίδι που μου φάνηκε οικείο, με ρόδες και σύμβολα, αλλά πολύ γρήγορα βρέθηκα να δοκιμάζω τα πάντα. Ήταν σαν να δοκίμαζα γεύσεις σε ένα μενού γεμάτο εκπλήξεις. Κάθε κλικ μου χάριζε μια μικρή δόση αδρεναλίνης, κάθε περιστροφή με πήγαινε ένα βήμα πιο μακριά από την βαρετή, μπογιατισμένη πραγματικότητα του σαλονιού μου.
Μέχρι που, σε μια στιγμή που δεν την περίμενα, έπεσε ένας συνδυασμός τόσο σπάνιος που η οθόνη έγινε χρυσή. Το ποσό που εμφανίστηκε μπροστά μου ήταν αρκετό για να αγοράσω καινούργιο κλιματιστικό, να κεράσω μια βόλτα στη θάλασσα όλη την παρέα και να μου μείνουν και χρήματα για φαγητό έξω για ένα μήνα. Όμως δεν ήταν τα λεφτά που με συγκίνησαν τόσο, αλλά η αίσθηση. Ξέρεις εκείνη τη στιγμή που σου κόβεται η ανάσα και νιώθεις ότι ακόμα και ο αέρας γύρω σου αλλάζει; Ακριβώς αυτό. Ένιωσα ένα ρίγος που ξεκίνησε από την κορυφή του κεφαλιού μου και κατέβηκε ως τις άκρες των ποδιών μου. Το δωμάτιο ξαφνικά έμοιαζε να έχει δροσίσει. Ήταν απίστευτο. Από εκείνο το σημείο, η βραδιά πήρε μια τελείως διαφορετική τροπή. Δεν σταμάτησα να παίζω για να συνεχίσω να κερδίζω, όπως θα φανταζόταν κανείς, αλλά σταμάτησα για να απολαύσω αυτό που μόλις είχε συμβεί. Είχα βρει έναν μικρό, προσωπικό παράδεισο μέσα στη σαπίλα της ζέστης.
Θυμάμαι ότι σηκώθηκα όρθιος, πήγα στην κουζίνα, έφτιαξα έναν παγωμένο εσπρέσο που είχα ξεχάσει στην κατάψυξη, και ξανακάθισα με μια εντελώς καινούργια νοοτροπία. Δεν έβλεπα πια την πλατφόρμα ως «τρόπο να βγάλω λεφτά». Την έβλεπα ως έναν χώρο ψυχαγωγίας, ένα ταξίδι χωρίς βαλίτσα. Έπαιξα ένα παιχνίδι με θέμα την αρχαία Αίγυπτο, με φαραώ και σκαραβαίους, και έχασα λίγα. Έπαιξα ένα άλλο με φρούτα και ξανακέρδισα. Το σημαντικό ήταν ότι το διασκέδαζα. Πραγματικά. Όχι με το νεύρο του τζογαδόρου, αλλά με την περιέργεια ενός παιδιού που παίζει με ένα νέο παιχνίδι. Και εκεί, σε εκείνο ακριβώς το σημείο, συνειδητοποίησα πόσο λάθος είχα τόσο καιρό που θεωρούσα το online καζίνο ένα σκοτεινό μέρος. Ήμουν πάντα καχύποπτος, νόμιζα ότι ήταν παγίδες. Αλλά αυτή η εμπειρία μου απέδειξε ότι το θέμα είναι πάντα ο άνθρωπος, όχι το εργαλείο. Και εγώ είχα καταφέρει να το κάνω εργαλείο ξεγνοιασιάς.
Συνέχισα μέχρι τις μικρές πρωινές ώρες. Είχα συντονιστεί τόσο πολύ με τη ροή που είχα ξεχάσει ακόμα και το κινητό μου. Όταν κοίταζα το ρολόι, είχε πάει σχεδόν τέσσερις. Έξω, η πόλη είχε αρχίσει να ηρεμεί, το κελάηδημα των πουλιών ακουγόταν σαν απόκοσμο τραγούδι, και εγώ εκεί, με την οθόνη να αντανακλά τα αστέρια του ίδιου του παιχνιδιού. Εκείνη την ώρα, όλη η προηγούμενη μέρα, με τη ζέστη και την ταλαιπωρία, είχε γίνει μια μακρινή ανάμνηση. Ένιωθα σαν να είχα ζήσει δύο διαφορετικές ζωές σε ένα εικοσιτετράωρο. Η μία ήταν η μίζερη, ιδρωμένη, βαρετή πραγματικότητα. Η άλλη ήταν αυτή εδώ, γεμάτη φώτα, ήχους και μια ακατανίκητη αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά, ακόμα και όταν ο υδράργυρος αγγίζει τα σαράντα. Ήμουν ένας άλλος άνθρωπος. Πιο χαλαρός, πιο χαρούμενος, πιο δεκτικός σε ό,τι ερχόταν.
Μετά από ώρες, πήρα την απόφαση να δω αν μπορώ να κάνω ανάληψη από το κινητό μου, εκείνη την ώρα, χωρίς φασαρίες. Δοκίμασα και η διαδικασία ήταν τόσο ομαλή που ένιωθα σαν να παραγγέλνω πίτσα. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να περιμένω. Και όντως, το επόμενο πρωί, ξύπνησα με ένα μήνυμα που επιβεβαίωνε ότι τα χρήματα είχαν μπει στον λογαριασμό μου. Την ίδια στιγμή, θυμήθηκα να ανοίξω ξανά την πλατφόρμα, εκείνο το θρυλικό vavada greece, όχι για να παίξω, αλλά για να κοιτάξω το ιστορικό μου. Ήταν σαν να κοιτούσα ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Ήξερα ότι θα ξαναέμπαινα, αλλά όχι για τον εθισμό. Για την αίσθηση. Για εκείνο το συναίσθημα πως μπορείς να αλλάξεις τη διάθεσή σου με ένα κλικ. Τελικά, η ζωή είναι θέμα διαχείρισης, σωστά; Και εκείνο το βράδυ, εγώ διαχειρίστηκα την κατάστασή μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αγόρασα ένα καινούργιο, αθόρυβο κλιματιστικό την επόμενη κιόλας μέρα. Το έβαλα στο σαλόνι και θυμάμαι ακόμα τη φοβερή αίσθηση του κρύου αέρα να με χτυπάει στο πρόσωπο. Ήταν δροσιά αγορασμένη με έναν τρόπο που δεν φανταζόμουν ποτέ.
Αλλά ξέρεις τι μου έμεινε περισσότερο από όλα; Όχι τα χρήματα, όχι η άνεση του κλιματιστικού. Αυτό που κουβαλάω ακόμα είναι η αίσθηση της προσωπικής μου νίκης απέναντι στην ίδια τη βαρεμάρα. Ήταν ένα μάθημα αυτοελέγχου και παράλληλα μια γεύση ελευθερίας. Έμαθα ότι μπορώ να μπω σε αυτόν τον κόσμο, να πάρω αυτό που μου δίνει, να το ευχαριστηθώ και να βγω χωρίς να αφήσω τίποτα πίσω, ούτε χρήματα, ούτε κομμάτια του εαυτού μου. Το είχα ανάγκη εκείνο το βράδυ, σαν ένα είδος προσωπικής ανταμοιβής που ήρθε χωρίς να το περιμένω. Και τώρα, κάθε φορά που βρίσκω τον εαυτό μου σε μια δύσκολη στιγμή, θυμάμαι εκείνο το βράδυ. Θυμάμαι τη γεύση του κρύου εσπρέσο, τα φώτα του παιχνιδιού, και την αίσθηση πως ο κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις, αρκεί να είσαι έτοιμος να κάνεις το πρώτο κλικ. Ακόμα και σήμερα, που μιλάμε, κρατάω μια καλή εικόνα για όλη την εμπειρία. Μάλιστα, το είπα και σε έναν φίλο μου όταν τον συνάντησα τυχαία στο Σύνταγμα. Μου είπε «δεν φοβάσαι μην κολλήσεις;» και εγώ απλά γέλασα, γιατί ήξερα πως εκείνη η νύχτα ήταν μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, όχι ένας φαύλος κύκλος. Και κάπου εδώ, πιστεύω, κρύβεται όλη η ουσία. Το καζίνο είναι μια περιπέτεια, όπως ένα καλό βιβλίο ή μια ταινία. Μπαίνεις, απολαμβάνεις, και το κλείνεις νιώθοντας πλήρης, όχι άδειος. Έτσι ένιωσα κι εγώ. Πλήρης. Ακόμα και με ένα κενό πορτοφόλι, γελάω, γιατί αυτό που κέρδισα ήταν η απόδειξη ότι το vavada greece μου χάρισε μια ανάσα σε μια βραδιά ασφυξίας. Και τελικά, μετά από όλα, το κινητό μου είχε γίνει ένα μικρό παράθυρο στον κόσμο, έτοιμο να ανοίγει κάθε φορά που η ζωή θα μου φαινόταν πολύ βαριά. Αυτή είναι η αλήθεια μου.